Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 234 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 235 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 252 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/cache.php on line 36 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/query.php on line 15 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/theme.php on line 505 Ungdomshusutredningen » Blog Archive » Intervju med två aktiviser från 80-talet
  • Nordiska Ungdomshusutredningen


    Denna webbplats är till för att informera om Nordiska Ungdomshusutredningen och för att bidra till ett interaktivt sökande efter kunskap. Det självstyrande Ungdomshuset i Köpenhamn på Jagtvej 69 gavs i form av nyttjanderätt av kommunen till en initiativgrupp 1982. 1 mars 2007 utrymde polisen huset för att den kristna kyrkan Fadershuset skulle kunna ta över fastigheten med omfattande protester till följd i både Danmark och internationellt.

    Du kan bidra till arbetet med utredningen på flera sätt. Lägg upp nya texter och bilder eller förbättra påbörjat material på projektets wiki. Sprid information och diskussion om projektet genom att ladda ner material eller på annat sätt. Få din organisation att stödja projektet. Kom med i arbetsgrupper för att organisera intervjuer och seminarier eller kommentera de nyheter som arbetsgrupperna lägger upp på denna webbplats.
  • Sidor

Fd användare av ungdomshuset som återigen har engagerat sig i ungdomshuset pga konflikten. De vill varken ha sina namn eller bilder publicerade på hemsidan. Därför har vi döpt de till R och I.

Hur ser ni på situationen kring ungdomshuset?
De tycker att konflikten inte bara grundar sig i att ungdomshuset har rivits ner utan det politiska klimatet som finns i Danmark.
I menar att i media handlar konflikten bara om våld och det är sällan det blir en politisk debatt.

Var ungdomshuset i sig en protest mot samhället?
I säger att ungdomshuset var en samlingsplats för diksussion och interaktion kring väldigt många småfrågor i det danska samhället så som invandring, assyl, klassfrågor, arbete, osv. I tror också det är därför Ungdomshuset har ett sånt stort stöd i den här konflikten.

Kunde er organisation agerat på något annat sätt?
I tror att om fler hade stått upp på samma sätt när det blev klart att huset skulle säljas 1997 som folket har gjort i samband med rivningen av Ungdomshuset på jagtvej 69 så hade politikerna kanske inte sålt huset från första böjan och då hade det inte lett till den situationen vi har i dag.

Fanns det en annan lösning?
De tror inte det finns en direkt lösning och att det var en naturlig utveckling att hela partipolitiken har blivit mer högervriden

Om ni varit medvetna om konsekvenserna hade ni agerat annorlunda?
R tror att politikerna var mycket väl medvetna om vilka konsekvenserna skulle bli och att dom då hade agerat på exkat samma sätt.

Hur tror ni framtiden kommer se ut?
R är helt övertygad om att det kommer bli ett nytt ungdomshus inom en snar framtid, I är skeptisk till det. Folk måste ha det ännu sämre för att börja engagera sig politisk och verkligen bry sig. R tror att politikerna kommer ge med sig pga allt stöd som finns för ungdomshuset, tex demonstrationen sista mars tillsammans med Christiania för fler fristäder då ca 17 000 pers demonstrerade.

Vem bär ansvaret?
I säger att det helt klart är SF och Radikale Venstres ansvar. För att de gick till val med löften om välfärd, mångfald och ställde sig bakom motkulturen för att sedan svika dom när det väl behövdes stöd.

Har ni förståelse för de andra parterna?
De förstår den politiska taktiken men det är absolut inget dom vill ställa sig bakom.

Hur kan man se på konflikten ur social, klass, kultur, generations,
genus, etniskt, (folke)bevægelse i förhållande till partisystemet och
normeringsperspektiv?
De pratade mycket om olika perspektiv i konflikten och framförallt de stora klasskillnaderna som bliver allt större och tydligare i det danska samhället. I menar att dagens ungdomar har mer stöd från sina föräldrar till skillnad från hennes föräldrar uppfattning. Därför bliver det även en generationsfråga.

Vad tycker du/er organisation att den Nordiska ungdomshusutredningen
utredningsgruppen bör ta upp?
De tycker att vi ska prata med ungdomar och grupper som varit organiserade i/på ungdomshuset.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-content/themes/wucoco-three-column-0100/footer.php(1) : eval()'d code on line 1