Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 232 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 234 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 235 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-settings.php on line 252 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/wp-db.php on line 49 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/cache.php on line 36 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/cache.php on line 403 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 534 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 534 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 534 Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 534 Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 553 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 649 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 649 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 649 Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 649 Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/classes.php on line 674 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/query.php on line 15 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/theme.php on line 505 Warning: Illegal string offset 'number' in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-content/plugins/widgets/widgets.php on line 896 Ungdomshusutredningen » Blog Archive » Pressmeddelanden
Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-includes/formatting.php on line 75

Nordisk undersökningskommitté om ungdomshuset

I torsdags på internationella kvinnodagen togs initiativ till bildande av en nordisk undersökningskommitté för att utreda händelserna kring Ungdomshuset i Köpenhamn, det hus där en gång den internationella kvinnodagen beslutades på ett internationellt folkrörelsemöte 1910.

Initiativet till bildandet av en kommitté kommer från den nordiskt inriktade Folkrörelsestudiegruppen och Alternativ stad i Stockholm, två grupper med långvarig erfarenhet av dokumentation, utredning och folkbildning om folkrörelser och stadsmiljöfrågor. Danmark var för oss i Stockholm en stor inspiration när vi bildades 1969 och har varit sedan dess säger Göran Folin, medlem i Alternativ stads samordningsgrupp. Vi ser med oro på att den frikostiga öppenhet för praktiska alternativ inom boende, kultur, social gemenskap och ekologi som gjort Danmark till ett föredöme i Norden nu kan vara hotat.

Kontakter har tagits i alla nordiska länder inom universitet, folkrörelser, partier och civilsamhället för att starta en utredning där olika nordiska erfarenheter kan bidra till en allsidig studie av händelserna. I Danmark har en förberedande arbetsgrupp bildats med sociologen René Karpantchof, historikern Knud Holt Nielsen, redaktör John Holten Andersen och folkhögskolemannen Per Warming.

I Finland har Thomas Wallgren, docent och prefekt för filosofiska institutionen vid Helsingfors universitet, socialdemokratisk riksdagskandidat och aktiv i organisationerna Medborgarvittnet och Demokratiforum Vasudhaiva Kutumbakam tagit initiativ till en förberedande arbetsgrupp.

I Sverige har Tord Björk, aktiv i Folkrörelsestudiegruppen tagit initiativ till en förberedande arbetsgrupp och det nordiska samarbetet.

Kommittén kommer att arbeta genom att möta alla intresserade berörda parter för att samla kunskap. Till sin hjälp kommer kommittén knyta till sig arbetsgrupper i de olika nordiska länderna och grupper som tar fram delrapporter om olika teman som rättsliga följder, förhållandet mellan folkrörelser som Ungdomshuset är en del av och de politiska partierna samt vilka kulturella förändringar som stormningen av Ungdomshuset kan vara uttryck för.

Kommittén kommer att sträva efter att arbeta med öppna seminarier och interaktiva publiceringsmöjligheter för att ta vara på erfarenheten av så många röster som möjligt säger Tord Björk i Folkrörelsestudiegruppen. – Vi har goda erfarenheter av detta efter U-toppmötet i Göteborg 2001 där Folkrörelsestudiegruppen tog initiativ till ett seminarium på ettårsdagen med deltagare från polisen, regeringskansliet, många folkrörelser och universitet som för första gången diskuterade händelserna tillsammans. Denna gång är det viktigt att också de politiska partierna deltar för att bidra till kunskap om hur olika parter ser på händelserna och medverkar i en dialog om framtiden.

Information kommer att finnas fortlöpande på Folkrörelsestudiegruppens webbplats: www.folkrorelser.nu

Alternativ stad bildades 1969 för att värna om fria platser där människor kan träffas i staden utan styrning av kommersiella intressen och är idag en miljögrupp inom internationella Jordens Vänner som finns i 70 länder med sammanlagt 1 miljon medlemmar. Webbadress: www.alternativstad.nu

Folkrörelsestudiegruppen bildades 1983 och har sedan dess organiserat seminarier, publicerat rapporter och uppmärksammat viktiga folkrörelsehändelser. På 2000-talet har gruppen tagit fram material om folkrörelsernas globala historia, har gjort flera studier om toppmötesprotester och påbörjat en studie av nya folkrörelser i Norden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/65/165765/aktivism.info/public_html/ungdomshuset/wp-content/themes/wucoco-three-column-0100/footer.php(1) : eval()'d code on line 1